Историјат

 

Организација српских студената у иностранству (ОССИ је основана у јулу 1997. године. До данас организација броји преко 10.000 чланова распрострањених у 15 локалних огранака као и три регионалне канцеларије у Нишу, Новом Саду и Бањалуци. Главно седиште организације се налази у Београду.

2010. година

 "Упознај државу Србију”

У сарадњи са Владом Републике Србије, 46 ОССИјеваца је имало прилику да обавља тронедељне праксе у 23 министарства, подносећи на крају пројекта извештај ( ”SWOT” анализу) тадашњем Премијеру Владе Републике Србије. Циљ пројекта је био да, са једне стране, омогући члановима ОССИја да упознају Србију као државу и стекну нова искуства и знања, а са друге стране, да својим искуством и знањем допринесу развоју и јачању државе тамо где ће то највише користити.

Пројекат се завршио тако што су отклоњене све правне препреке за праксе српских студената у иностранству у свим министарствима Владе РС, за које од октобра 2010. године, по свом нахођењу могу да се пријаве.

”пОССИбилити”

У сарадњи са истакнутим домаћим и страним предузећима, као и Народном банком Србије, организоване су праксе за 108 студената у трајању од 3 до 6 месеци. Циљ пројекта је био да мотивише српске студенте у иностранству да своје обавезне и факултативне праксе, уместо у иностранству, обављају код куће.

 

2011. година

”Праксе у дипломатско конзуларним представништвима Републике Србије”

У сарадњи са Министарством спољних послова, после пробног пројекта у Генералном конзулату у Франкфурту, студентима у иностранству омогућене су праксе у свим дипломатско-конзуларним представништвима Републике Србије. Последња информација из Министарства спољних послова је да је од јануара 2011. године до октобра 2012. године више од 300 студената обавило праксу у неком од наших ДКПа широм света.


2012. година

„Пакетићи за малишане“

Локални огранак из Солуна и национални огранак из Швајцарске, заједно са донаторима, члановима и пријатељима, однели су у најугроженија села у Косовском Поморављу, јужно од Ибра, пакетиће у укупној вредности већој од 15.000 евра.

„Упознај државу Србију“

Овога пута партнери на пројекту су нам били Министартство за дијаспору и Београдски фонд за политичку изузетност. Најзначајнији резултати пројекта су знање и искуство које су стекли практиканти и запослени током трајања пројекта. Након завршеног пројекта учесници су представили „SWOT “ анализу јавности Србије и предали исту тадашњем Премијеру Србије.

„ОССИлација“

Јубиларна Скупштина поводом прославе 15 година постојања ОССИја одржана је у свечаној сали САНУ, 17.8.2012. године. Поред 150 почасних гостију из свих друштвених и академских сфера Републике Србије,  специјални гост је био директор клиничког центра „Јерусалим“, пуковник проф. Др Абрахам Ривкинд, водећи светски хирург који је на молбу ОССИја примио наших 10 студената медицине из Србије на једномесечну праксу у Јерусалиму.

Студенти из иностранства имали су прилику да разговарају отворено и конкретно о свим питањима која им значе у погледу повратка у земљу.  Том приликом у склопу пројекта АрхОССИ, спроведени су и интервјуи с 15 студената архитектуре из Србије.

„Компаративна анализа система признавања диплома“

У октобру 2012. године формиран је ОССИјев „Тим за признавање страних диплома“ који је израдио и објавио „Компаративну анализу система признавања страних диплома у 10 земаља света“.

Анализа је извршена захваљујући залагању ОССИјеваца из целог света који су допринели истраживању пружајући јединствен, непосредан увид у системе признавања диплома у својим земљама студирања, као и захваљујући драгоценој подршци институција као што су САНУ, Матица Српска и Канцеларија за европске интеграције.

Поред пружања увида у комплетне изворе и метод рада, ОССИјева компаративна анализа може се применити ради стварања квалитетног система за интеграцију младих, школованих људи из света у српску привреду и друштво.

Тим од осморо ОССИјеваца који је спровео ову анализу учествовао је у иницијативи стварања јединственог предлога модела по коме ће се процес признавања страних диплома у Србији трајно и системски уредити. Овај модел преточен је 2014. године у „Закон о изменама и допунама Закона о високом образовању“ (Сл. гласник РС бр. 99 од 11.9.2014. године), по коме је почев од 2015. године делатност националног центра за информисање о признавању иностраних високошколских исправа (ENIC/NARIC -http://www.enic-naric.net/serbia.aspx) проширена тако да обухвати целокупан процес признавања страних универзитетских диплома у сврху запошљавања.

2013. година

„ОССИлација“

Традиционална летња скупштина одржана је 18.8.2013. године на Белом двору. Те године прилику да отвори скуп имао је престолонаследник, принц Александар Карађорђевић. Окупљеним гостима и представницима институција Р. Србије, академске и верске заједнице, као и приватног сектора, обратио се председник ОССИја, Милутин Станисављевић, као и потпредседник, Александар Јаковљевић. Окупљени ОССИјевци и цењене званице имали су прилику да уживају у коктелу након догађаја на тераси Белог Двора. Дан након традиционалне летње скупштине, ОССИ је у сарадњи са хуманитарном организацијом „Срби за Србе“ организовао хуманитарну журку за прикупљање новчаних средстава за породицу Антић из села Дреновац у околини Врања.

2014. година


Један од значајнијих пројеката била је сарадња са фондацијом „Пексим“ ради одржавања свечане годишње вечере на Универзитету у Кембриџу, као и предавања о српско-британској сарадњи о лидерству у миру, у мају 2014. године.

„Брошура за студирање у иностранству“

Пројекат „Брошура за студирање у иностранству“ је један од најзначајнијих пројеката које је ОССИ спровео до сада намењен будућим студентима. Брошура представља компаративну анализу система образовања у свим земљама у којима ОССИ има огранке. Све посматране земље су анализиране по идентичним критеријумима, након чега су прикупљени подаци обрађени и објављени у јединственој брошури. Овај пројекат је први пут омогућио нашим студентима да на једном месту нађу све информације неопходне за студирање у иностранству.

ОССИ Онлајн

Како бисмо наш рад и присуство приближили члановима организације али и били ту као прва помоћ свим студентима који студирају у свету или планирају да упишу студије, ОССИ дизајнерски тим је осмислио нови сат организације. Поред тога, са развојом технологије, друштвене мреже имају велику улогу у свакодневном животу. Стога, ОССИ је отворио налоге на неколико друштвених мрежа где се труди да пласира велики број неопходних информација студентима у иностранству.

Помоћ угроженима од поплава

У периоду незапамћених поплава и елементарних непогода које су погодиле нашу земљу и земље у региону у мају 2014. године, ОССИ је као организација сматрао да је неопходно да да свој допринос помоћи у том кључном тренутку.

У Србији, ОССИ је организовао добровољан одлазак људи у Шабац у тренутку када је било најкритичније. Поносни смо на чињеницу и да су ОССИјевци били у колективним центрима по Београду како би помогли организовање и прихват становништва.

У иностранству, ОССИ је био претежно активан на прикупљању финансијске помоћи и помоћи у роби и опреми како би их испоручио угроженом становништву. Свој велики допринос дали су следећи огранци: ОССИ Америка, ОССИ Беч, ОССИ Париз, ОССИ Чешка и ОССИ Швајцарска.


ОССИлација 2014

Средином августа, 16.8.2014. године ОССИ је организовао још једну ОССИлацију. Те године ОССИлација се састојала од три догађаја (Скупштина ОССИја, свечани пријем и хуманитарна журка). Скупштина ОССИја одржана је у Београду, у свечаној сали Управе за сарадњу са

дијаспором и Србима у региону. Истог дана, у Скупштини града Београда приређен је свечани пријем за преко 120 ОССИјеваца и цењених гостију који су се окупили како би обележили још једну успешну годину наше организације.

Дан након свечаног пријема ОССИ је организовао хуманитарну журку како би се прикупила новчана средства за Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР).

 

2015. година


”Партнерство ка младима у Беликој Британији”

Под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, пројекат је реализован и у партнерству са фондацијом „Пексим“ и Британско-српском привредном комором.

У склопу пројекта одржано је предавање на Лондонском економском факултету током ког се седам истакнутих личности обратило студентима и одржало дискусију с њима.

Дан након предавања, уз подршку амбасадора, у амбасади Републике Србије у Лондону одржан је свечани коктел. Наредна фаза пројекта реализована је у региону, у Београду, Новом Саду, Нишу и Скопљу, организовањем предавања о студирању у Великој Британији. Предавања у региону су додатно подстакла дијалог између студената у иностранству и колега из Србије и омогућила нашим колегама у Србији да стекну део знања и искуства из иностранства, као и да се информишу о могућностима које се пружају у иностранству.

Најважнији резултат пројекта је повезивање младих у Великој Британији са успешним академским и пословним светом у Србији, усмеравање активности младих у Великој Британији кроз систем ОССИја, као и пренос знања старијих колега нашим студентима.

„Стазама српске културе“

ОССИ је наставио да организује традиционална путовања на Свету Гору и посету манастиру Хиландару. Група од десет ОССИјеваца је имала прилику да проведе 11 дана на Светој Гори уживајући у лепотама манастира Хиландара и планине Атос. Током посете су помагали монасима у раду и учествовали у свакодневним молитвама и обичајима које поштују монаси нашег манастира.

Летње дружење (Summer Networking Event)

Дружење на тераси Београђанке одржано је 2. јула и окупило је преко 150 младих како би се кроз неформалну атмосферу и дружење подстакло умрежавање као предуслов за даљи заједнички рад. Као крајњи циљ овог догађаја, задовољство нам је да је  кроз интерактиван програм створен велики број контакта и да су неколико заједничких активности присутних гостију покренути и остварени управо кроз ово умрежавање.

Главни поктовитељ овог пројекта била је компанија „Devana Technologies“, док су  партнери на пројекту били „Србија за младе“ и „Belgrade Youth“.

ОССИлација 2015

Пројекат је предвиђао укупно четири догађаја (Скупштину ОССИја, изборе у ОССИју, Свечани пријем у Народној скупштини Републике Србије са коктелом, као и велико неформално окупљање ОССИјеваца). Све активности одржане су од 9. до 16. августа.

Најзначајнији догађај био је свечани пријем у Народној скупштини Републике Србије коме је присуствовало скоро 200 гостију, а некр од говорника биле су проф. др Ана Трбовић и госпођа Соња Лихт.

При организовању овог догађаја ОССИјев партнер је била компанија А. Т. Керни (A.T. Kearney).

„Водич кроз процес признавања страних диплома“

Након спровођења усвојених измена и допуна „Закона о високом образовању“ које су се тицале признавања страних диплома, ОССИ је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развој израдио „Водич кроз процес признавања страних диплома“ како би пружио поуздане информације свима који у Републици Србији признају стране дипломе.

2016. година

Пројекат „Дан државности Републике Србије“

Поред промовисања српске културе и језика , пројекат је имао за циљ да представи дело и живот Николе Тесле. Овај догађај обележен је прославом у четири ОССИјева огранка: ОССИ Париз, ОССИ Белгија, ОССИ Холандија и ОССИ Уједињено Краљевство.  Пројекат је организован под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Летње дружење (Summer Networking Event)

Друго по реду  Летње дружење одржано је 2. јула, на шестом спрату Београђанке. Уводну реч одржао је председник ОССИја Александар Јаковљевић. Присутнима се обратио и члан градског већа, Драгомир Петронијевић. Присутни су уз интеркативан садржај имали прилику да размене своје искуство, умреже се и заједно покрену неке нове пројекте. Велику захвалност дугујемо нашим спонзорима: винарији Радовановић, соковима Нектар, Леденој голијској води, пиву Кабинет и Ред булу, који су употпунили овај догађај.

Циклус предавања – „Креирај, подели, инспириши“

Циљ овог серијала предавања је био да нашим члановима који су у Београду омогућимо да науче нешто ново од познатих стручњака. Након гласања на Фејсбук страници организације, чланови су одлучили на које теме би желели да чују предаваче.

Приликом првог предавања присутни су имали прилику да чују излагања о дигиталним медијима, новинарству, брендирању и уопште о потреби медија у циљу промовисања организације. Предавачи који су нам представили ове теме су Петар Васић, познати маркетишни стручњак; Марко Прокић, илустратор иза f.ckinfine-a; и Александар Радовић, радио продуцент на радију РТСа. Након тога, на другом предавању је говорио Владимир Николић, оснивач ЛимундоГрада.

ЕXIT авантура

У сарадњи са фестивалом Егзит, осмислили смо програм у коме су пријављени волонтери радили на промоцији фестивала широм света, односно у земљи у којој студирају. Желели смо да на најбољи европски музички фестивал дођу они који су уз мало труда испунили циљ овог пројекта, а пре свега који су на овај начин уз тимски рад и нова познанства ширили поруку ОССИја – поруку повезивања са другима.

„Стазама српске културе“

У периоду од 15. до 25. јула петнаест ОССИјеваца је имало част да посети манастир Хиландар. На позив оца Методија Марковића, одабрана група је боравила у манастиру и помагала монасима у раду. Осим обиласка манастира Хиландара, у плану је био обилазак и манастира Ватопеда, као и успон на врх планине Атос. Поред обиласка аутентичног кутка света, приликом посете је дониран и један део новца манастиру Хиландару.

ОССИлација 2016

ОССИлација је централни догађај Организације српских студената у иностранству, који је овога пута обележен уз пет догађаја: обиласка Народне скупштине, обиласка Белог Двора, сввечане прославе догађаја, и редовне седнице која се одржала у Свечаној сали Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

На свечаној прослави одржаној у малој сали Народне скупштине Републике Србије присутнима су се обратили и оснивачи организације Јован Ратковић и Вук Јеремић. Поред њих говорници су били и потпредседник Народне скупштине, Верољуб Арсић, и министар одбране. Зоран Ђорђевић. За ОССИјевца године изабрани су Вук Радојковић, Драгиња Влк и Тарас Стојковић, док је за партнера организације изабрана Привредна комора Републике Србије.

Предавања ”Како до студија у иностранству”

Београдски тим Организације српских студената у иностранству је организовао у сарадњи за универзитетима и институцијама у Београду 14 трибина како би приближило младима пут до студија у иностранству. На трибинама су говорили чланови ОССИја, студенти престижних универзитета.

Предавања ” Како до Еразмус размена”

Свесни могућности Еразмус програма, у сарадњи са Еразмус Србија, организовали смо неколико предавања на којима смо свим заинтересованим давали неопходне информације везане за пријаве али и сам процес студирања током Еразмус размене.

”Повезивање младих из Републике Србије и Републике Српске”


Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Владе Републике Српске, организовали смо пројекат у циљу повезивања младих из Републике Србије и Републике Српске. Наиме, након одлуке о оснивању локалне канцеларије у Бањалуци, одлучено је да се Зимска ОССИлација по први пут одржи ван Србије и да она буде догађај који ће ујединити младе. Зимску ОССИлацију је увеличало присуство великог броја званица из Републике Србије и Републике Српске али и 150 успешних младих људи који су са нама кренули из Србије како би увеличали овај догађај и 50 младих из разних градова Републике Српске.

Поред свечане прославе уприличене у Народном позоришту Републике Српске, организован је и панел о повратку младих људи у Влади Републике Српске, свечана вечера са циљем да умрежи све младе, туристички обилазак Бањалуке али и садња стабла пријатељства у кампусу Универзитета у Бањалуци у сарадњи са градоначелником Бањалуке.

У склопу овог пројекта организована су и предавања ”Како до студија у иностранству” у Бијељини, Источном Сарајеву и Бањалуци.

2017. година

Balkan Youth Forum

Чланови огранка ОССИ Америка уз координацију директора за локалне огранке су заједничким радом организовали прву конференцију Balkan Youth Forum са фокусом на цео регион. Ова конференција се одржала на Јејл Универзизету, а поред многобројних младих успешних студената, професора и истакнутих људи из региона, конференцију су отворили Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Америци и македонски амбасадор у Америци.