ОССИлација

ОССИлација (Летња и зимска) или годишња скупштина ОССИја је најзначајнији пројекат Организације који се одржава два пута годишње и има пленарни карактер. На ОССИлацијама учествују студенти из иностранства као чланови ОССИја из земље, и кроз радни део догађаја утврђују даљи курс организације, износе предлоге, врше изборе и реизборе. ОССилација има и свечани карактер будући да на том догађају присуствују и бројни партнеи организације испред јавних установа и институција, Универзитета,дипломатског кора и половног света, што отвара прилику нашим студентима за ширење мреже контаката. Последњи аспект је свакако неформалне природе будући да је циљ ОССИлација и да се студенти међусобно упознају и умреже.

Претходна летња ОССИлација одржала се 10. августа у Скупштини града Београда (Стари двор, Драгослава Јовановића 2) са почетком у 19 часова.

Догађају је присуствовало око педесет ОССИјеваца који су након успешно завршене академске године у иностранству дошли на одмор у земљу матицу, али и представници дипломатског кора и политичке личности међу којима је био и Вук Јеремић, један од оснивача ОССИ, млади људи заинтересовани за рад Организације, и наравно бивши ОССИјевци.

Летња ОССИлације је, као и сваке године, почела свечаним делом током ког се званичницима прво обратио Александар Љубомировић, председник Организације, представљајући њен рад у претходних годину дана који су такође представљали првих годину дана мандата новог

Организација подстиче развијање дијалога и сарадње између српских студената у иностранству и земљи матици. Кроз Одбора ОССИ и који су обежели пре свега бројни догађаји и пројекти, отварање нових локалних органака али и нови сајт Организације. Истакао је да је, иако је било потребно доста труда за унапређивање ОССИ, све то било оствариво уз активно залагање и допринос сваког члана Организације. Изразио је и жељу да ОССИ буде и активни учесник и покретач промена у српском друштву. Гости су о раду Организације у периоду од августа 2017. Године до августа 2018. године могли да сазнају и преко Извештаја о раду који је свако присутан добио на ОССИлацији. Присутнима су се обратили и Драгомир Петронијевић, члан Градског већа Града Београда, који је позвао младе да се након завршетка студија у иностранству врате у Србију и тако допринесу њеном напретку захваљујући зњању и искуству који су стекли, и рекао да ће ОССИ моћи и убудуће да рачуна на подршку града Београда.

Николина Милатовић-Поповић, помоћник директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије такође се обратила присутнима и позвала младе да се након завршетка студија у иностранству врате у Србију и узврате помоћ коју им је Влада Републике Србије пружила да би могли да стекну образовање у иностанству. ОССИ је као и сваке године уручио награде својим члановима, спонзорима и партнерима као што је захвалница за ”ОССИјевца године” или ”Партнера године”, али је и сама Организација имала ту част да добије награду Теслине научне фондације уручену њеном председнику за ”несебичан рад и промоцију Теслиног народа”. У току прошле године зимска ОССИлација планирана за Бања Луку није одржана у планираном термину због непредвиђених нереда који су у то време потресали Бања Луку, те је последња одржана зимска ОССИлација била она 2017 у Новом Саду,једном од центара где наша организација има своју локалну канцеларију. Ова зимска ОССИлација била је значајна из више разлога. Најпре због тога што је ово први догађај те врсте коју је организовао нови Одбор (одскоро Секретеријат) од преузимања мандата у августу месецу, али и такође због тога што је поред умрежавања и упознавања студената, и нових активних чланова с оссијевцима, врло важна тема на ОССИлацији била стратешко планирање. У оквиру њега, у тих пар дана нови Одбор, члланови претходног Одбора, активни и новопримљени чланови имали су не тако једноставан задатак да кроз дискусију и предлоге одговоре на питања Где је ОССИ данас?

ОССИлација је свечано отворена седницом у просторијама Матице Српске , а присутне оссијевце, студенте из земље и иностранства, поред осталих присутних високих гостију, поздравила је проф. др Светлана Михић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност захваливши се што смо изабрали баш Нови Сад и Матицу Српску за наш догађај и давши том приликом пуну подршку нашој организацији. У својим обраћањима и чланови Одбора изнели су своја искуства и визије којим ће водити ОССИ у текућем мандату а председник Александар Љубомировић је у свом говору посебно истакао захвалност на подршци коју имамо од партнерских и пријатељских државних органа, компанија и омладинских организација попут Министарства спољних послова, НИСа, Месер Техногаса, САМС-а итд...