О организацији

Могао бих у Данској, и у Шведској, и у Норвешкој, да живим. Па и на Исланду. Свуда има добрих људи. Један други глас у мени, на то, довикује ми да се варам. И, да среће нема ван оног места, где смо провели детињство и где смо се родили.
Милош Црњански.

Оснивање


Организација српских студената у иностранству (ОССИ) настала је пре више од 20 година, 1997. напором и иницијативом једног мањег дела српских студената који су студирали на универзитетима широм Америке и Европе. Идеја водиља била им је да оснују и учврсте мрежу оних студената који желе да оду у иностранство на усавшавање, оних који већ студирају у иностранству као и оних који су се из тог иностранства вратили назад.

Од почетних десетак клубова студената широм САД и Западне Европе, Организација српских студената у иностранству данас броји 21 локални огранак који делује у Америци, Кини, Русији, Белгији, Француској, Уједињеном Краљевству и другим европским земљама. Седиште организације је у Београду, у коме делује наша локална београдска канцеларија. Поред Београда Организација српских студената у иностранству своје канцеларије има и још у три града: Новом Саду, Нишу и Бањој Луци

Велики допринос Организацији српских студената у иностранству дали су многи појединци. Бивши чланови организације данас су угледни стручњаци у пољима техничких и природних наука, права, економије, међународних односа… Данас на угледу организације и њеном даљем развоју раде не мање амбициозни и способни млади људи из Србије и иностранства. И бивши и актуелни чланови, кроз вишедеценијско постојање и рад Организације српских студената у иностранству промовишу основне визије и циљеве организације. Ми помажемо нашим студентима при одласку на студије у иностранство, представљамо српску културу страним народима и кроз наше активности у Србији подстичемо стварање амбијента за повратак студената кући након усавршавања.

Нашу традицију и рад препознали су наши партнери из државног и недржавног сектора кроз потписане меморандуме и дугогодишњу сарадњу с нама, али и Теслина научна фондација, једна од најзначајнијих организација наше дијаспоре чију смо награду добили 2018. године и која је организацији уручена током летње ОССИлације
У сврху циљева које смо прокламовали, посебно смо поносни на неке од наших најзначајнијих пројеката међу којима посебно истичемо рад на изради Закона о нострификацији страних диплома, обезбеђивање пракси у приватним и државним установама, посебно дипломатско конзуларним представништвима, дане српске културе поводом националних празника и окупљања студената широм Европе и света, Светионик знања – пројекат спроведен у сарадњи са Министарством омладине и спорта и бројне друге.

ОССИ Активност

У Србији наше локалне канцеларије спроводе бројне активности попут организовања разних трибина посвећених одласку на студирања у иностранство (те трибине су опште али и специјалног типа – садржај је често прилагођен одређеним земљама), сарадње са партнерским организацијама на њиховим догађајима, обезбеђивања праксе за наше студенте из иностранства код реномираних приватних компанија, али и разне друге активности и идеје које кроз заједнички рад чланова организације буду реализоване..

Организациона структура Организације српских студената у иностранству охрабрује студенте из иностранства да преузму иницијативу јој се! Било у Србији или широм света, сви чланови имају јединствену прилику да се упознају, зближе и заједно развију своје способности и сарадњу.

Стога нема сумње да ће уз ове али и бројне друге будуће догађаје и пројекте Организација српских студената у иностранству са својим члановима још активније и успешније спроводити своје циљеве и своју мисију.