Окупљања

Окупљање српских студената - Штутгарт Организација српских студената у иностранству (ОССИ) и локални огранак ОССИ Немачка организовали су у априлу месецу два окупљања наших студената који студирају у Немачкој. Једно од та два окупљања одржано је у Генералном конзулату Републике Србије у Штутгарту 20. априла 2018. године. Домаћин нашим ОССИ-јевцима и нашим студентима који студирају у Штутгарту и околним градовима био је генерални конзул Републике Србије у Штутгарту Њ.Е. господин Божидар Вучуровић. На окупљању били су присутни наши студенти који студирају у Штутгарту, Тибингену, Франкфурту и Хајделбергу. Програм окупљања обухватао је формални део након кога је уследило дружење наших студената из Немачке са генералним конзулом и вицеконзулом Републике Србије. У оквиру формалног дела програма председник локалног огранка ОССИ Немачке Никола Сматлик одржао је презентацију о природном и културном наслеђу под заштитом Унеска на територији Републике Србије и кратку презентацију о историји и циљевима ОССИ као и могућностима да се окупљени студенти који до сада нису били део ОССИ породице прикључе и постану део Организације. Потом је наша драга колегиница из ОССИ-ја Дијана Авдић која је на окупљању између осталог била представник председника ”Привредне Коморе Републике Србије” у Немачкој господина Југослава Мишковића представила чиме се бави наша Приведна Комора у Немачкој као и могућности да наши студенти обаве стручну праксу у овој институцији. Током овог окупљања локални огранак ОССИ Немачка успоставио је партнерство са Српском Академском Мрежом - ”Никола Тесла” из Штутгарта (Serbisches Akademikernetzwerk – „Nikola Tesla“) о сарадњи на заједничним акцијама и пројектима које ће убудуће спроводити ОССИ и Српска Академска Мрежа -”Никола Тесла”.

Окупљање у Паризу

Окупљање у Минхену

Окупљање у Милану У суботу 25. новембра 2017. године у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Милану, Организација српских студената у иностранству (ОССИ) свечано је отворила нови огранак под називом ОССИ Италија, чији је центар тренутно у Милану. Пристунима се испред конзулата обратио господин Иван Лоренцин, вицеконзул Републике Србије у Милану, а потом су испред ОССИја говорили Ања Матејић, новоизабрана председница ОССИ Италије и Никола Костић, директор за финансије и унутрашње послове у ОССИју Господин Лоренцин је пожелео успешан рад огранка и напоменуо да је ОССИ Италија прва српска организација на северу Италије која окупља Србе и организује догађаје који за циљ имају бржу интеграцију српских студената у Италији и промоцију Србије и њене културе. Ања Матејић је у свом обраћању представила план и програм огранка, као и циљеве за наредни период. Никола Костић је присутне упознао са радом организације, пожелео им успешне студије и позвао да постану чланови ОССИ глобалне мреже. Након званичног отварања, чланови новооснованог огранка наставили су дружење у локланом ресторану и у неформалној атмосфери разговарали о будућим пројектима. Цело отварање пратила је изразито позитивна атмосфера и присутни су показали ентузијазам и велику заинтересованост за будућност и рад новог локалног огранка. Сам конзулат стао је иза огранка и подржао циљеве и идеје која наша организација активно промовише.

Окупљање у Франкфурту

Окупљање српских студената - Париз 30.04.2018 Током априла 2018. године, широм Европе организована званична окупљања наших студената који студирају у иностранству. Један од бројних градова у којима се ОССИ (Оранизација српских студената у иностранству) посредством свог локалног огранка представио је и Париз. Скуп који је окупио српске студенте из паришког региона одржан је у просторијама КИЦ-а (Културно-информативни центар), познатијег под називом ”Српски културни центар”, који се налази у самом центру француске престонице. Велику захвалност дугујемо господину Радославу Павловићу, директору културног центра, који нас је раширених руку примио и уступио нам просторије на коришћење сходно нашим потребама.

Окупљање у Минхену

Сам догађај одржан 30. априла 2018. године отворен је получасвним музичким наступом наше младе оперске певачице Софије Петровић, уз пратњу на клавиру од стране пијанисткињом Ање Радиновић. Након отпеване химне, наше две младе уметнице су улепшале вече изведбом неколико дела класичне музике. Након музичког увода, уследила је презентација минулог рада француског огранка OССИ-ја, као и представљане планова и будућих пројеката локалног огранка. Након презентације наше студентске организације чији је главни циљ формирање што чвршће мреже српских студената, представљени су и чланови одбора локалног огранкам који чине бивши председник огранка Андреј Ковачић (своје студије наставља у САД), који је уједно и најзаслужнији за формирање новог одбора, његов наследник Јован Недељковић, благајник Јован Стојановић, секретар Вања Божић (студенти економије на Сорбони), као и потпредседник Војин Јагличић (студент музике на Сорбони). Догађај је завршен коктелом, на коме су у пријатељском и опуштеном амбијенту наши студенти размењивали своја различита искуства. Догађају су присуствовали и представници српске амбасаде у Паризу, као и представници Савеза Срба Француске. Следећи овакав скуп предвиђен је за последњу недељу новембра 2018. године такођe у српском културном центру.