2017. година

Balkan Youth Forum:

Чланови огранка ОССИ Америка уз координацију директора за локалне огранке су заједничким радом организовали прву конференцију Balkan Youth Forum са фокусом на цео регион. Ова конференција се одржала на Јејл Универзизету, а поред многобројних младих успешних студената, професора и истакнутих људи из региона, конференцију су отворили Њ.Е. амбасадор Републике Србије у Америци и македонски амбасадор у Америци.

Летња мрежа (Summer Networking Event):

Летња мрежа, која је 2017. године организована по трећи пут, одржана је у КзМ „Гнезду“ на шестом спрату Београђанке, 29. јуна. Уводну реч одржао је тадашњи председник ОССИ-ја Александар Јаковљевић. Присутнима се обратио и члан градског већа, Драгомир Петронијевић, као и професор и члан САНУ-а господин Димитрије Стефановић. Присутни су уз интерактиван садржај имали прилику да размене своје искуство, умреже се и заједно покрену неке нове пројекте. Велику захвалност дугујемо нашим спонзорима, који су употпунили овај догађај.

Летња ОССИлација:

Јубиларна 20. по реду Летња ОССИлација је одржана у просторијама Српске академије наука и уметности (САНУ), 15. августа 2017. године. Свечаности је присуствовало око 100 званица. Присутнима се путем писма обратила председница Владе Републике Србије, госпођа Ана Брнабић, професор Димитрије Стефановић, један од оснивача ОССИ-ја, Јован Ратковић, као и нови председник ОССИ-ја, Александар Љубомировић. Јубиларна 20. Летња ОССИлација је одржана у име представљања новог одбора ОССИ-ја: Александар Љубомировић (председник), Катарина Грек (потпредседник), Ирина Тарбук (Директор сектора за маркетинг и односе с јавношћу), Сара Кљајић (Директор сектора за локалне огранке) и Никола Костић (Директор сектора за финансије и унутрашње послове). Награда за ОССИ-јевца године је додељена координатору ОССИ бањалучког тима, Ђорђу Михаиловићу, као и тадашњој председници ОССИ Америке, Тијани Станић.

Дипломатски потенцијал Републике Србије:

У сарадњи са Центром за међународне односе и културну сарадњу (ЦеМОКС) у периоду од октобра 2017 до марта 2018 године реализован је пројекат дипломатски потенцијал Републике Србије. У оквиру пројекта организовано је више предавања на тему споја књижевности и дипломатије, као и представљање наших значајнијих историјских личности с дипломатским искуством (Андрић и Црњански у дипломатији, допринос Михајла Пупина српској дипломатији као и рад Растка Петровића, уз организовану посету Музеју афричке уметности…). У оквиру истог пројекта и као део редовних активности ОССИ-ја, у сарадњи са ЦАР, још једном партнерском организацијом организована је велика трибина о студирању у Русији, марта месеца на Правном факултету београдског Универзитета.

Светионик знања:

Пројекат „Светионик знања“, који је спровела два пута (2017. и 2018. године) Организација српских студената у иностранству, а финансирало Министарство омладине и спорта Републике Србије, представља дугорочни, одрживи пројекат, образовног и такмичарског карактера, са нагласком на активном учешћу младих на локалном нивоу. Циљ пројекта је јачање свести о значају и могућностима активног учешћа у друштву, како на локалном, тако и на регионалном, националном и глобалном нивоу, али и развијање потребних вештина из неформалног образовања, комуникације и писања пројеката. Имајући у виду недостатак омладинског активизма, нарочито у мањим или руралним срединама, као и међу осетљивим друштвеним групама, пружање конкретних смерница, знања, вештина, способности, размена искустава, као и стручно вођење и подршка младима при осмишљавању и спровођењу конкретних активности у својој локалној заједници су од изузетне важности за јачање самопоуздања, мотивације, преузимања одговорности и предлагања решења за проблеме.

Зимска ОССИлација 2017:

Од 22. до 24. децембра 2017. године одржала се традиционална зимска ОССИлација. Овај пут за место догађаја одабран је Нови Сад, један од центара где наша Организација има своју регионалну канцеларију. ОССИлација је свечано отворена седницом у просторијама Матице Српске, а присутне ОССИ-јевце, студенте из земље и иностранства, поред осталих присутних високих званичника, поздравила је Проф. Др Светлана Михић, подсекретар у Покрајинском секретаријату за високо образовање и научноистраживачку делатност, захваливши се што смо изабрали баш Нови Сад и Матицу Српску за наш догађај и давши том приликом пуну подршку нашој организацији. Након пригодне свечаности, некадашњи и актуелни ОССИ-јевци преместили су се у нову зграду Ректората новосадског Универзитета, где су у наредна два дана, уз драгоцене савете старог Одбора, али и огромну енергију у креативност актуелних чланова имали више него успешан радан део ОССИлације и стратешког планирања.