2016. година

Пројекат „Дан државности Републике Србије“:

Поред промовисања српске културе и језика , пројекат је имао за циљ да представи дело и живот Николе Тесле. Овај догађај обележен је прославом у четири ОССИјева огранка: ОССИ Париз, ОССИ Белгија, ОССИ Холандија и ОССИ Уједињено Краљевство. Пројекат је организован под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Летње дружење (Summer Networking Event):

Друго по реду Летње дружење одржано је 2. јула, на шестом спрату Београђанке. Уводну реч одржао је председник ОССИја Александар Јаковљевић. Присутнима се обратио и члан градског већа, Драгомир Петронијевић. Присутни су уз интеркативан садржај имали прилику да размене своје искуство, умреже се и заједно покрену неке нове пројекте. Велику захвалност дугујемо нашим спонзорима: винарији Радовановић, соковима Нектар, Леденој голијској води, пиву Кабинет и Ред булу, који су употпунили овај догађај.

Циклус предавања – „Креирај, подели, инспириши“:

Циљ овог серијала предавања је био да нашим члановима који су у Београду омогућимо да науче нешто ново од познатих стручњака. Након гласања на Фејсбук страници организације, чланови су одлучили на које теме би желели да чују предаваче. Приликом првог предавања присутни су имали прилику да чују излагања о дигиталним медијима, новинарству, брендирању и уопште о потреби медија у циљу промовисања организације. Предавачи који су нам представили ове теме су Петар Васић, познати маркетишни стручњак; Марко Прокић, илустратор иза f.ckinfine-a; и Александар Радовић, радио продуцент на радију РТСа. Након тога, на другом предавању је говорио Владимир Николић, оснивач ЛимундоГрада.

ЕXIT авантура:

У сарадњи са фестивалом Егзит, осмислили смо програм у коме су пријављени волонтери радили на промоцији фестивала широм света, односно у земљи у којој студирају. Желели смо да на најбољи европски музички фестивал дођу они који су уз мало труда испунили циљ овог пројекта, а пре свега који су на овај начин уз тимски рад и нова познанства ширили поруку ОССИја – поруку повезивања са другима.

„Стазама српске културе“:

У периоду од 15. до 25. јула петнаест ОССИјеваца је имало част да посети манастир Хиландар. На позив оца Методија Марковића, одабрана група је боравила у манастиру и помагала монасима у раду. Осим обиласка манастира Хиландара, у плану је био обилазак и манастира Ватопеда, као и успон на врх планине Атос. Поред обиласка аутентичног кутка света, приликом посете је дониран и један део новца манастиру Хиландару

ОССИлација 2016:

ОССИлација је централни догађај Организације српских студената у иностранству, који је овога пута обележен уз пет догађаја: обиласка Народне скупштине, обиласка Белог Двора, сввечане прославе догађаја, и редовне седнице која се одржала у Свечаној сали Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. На свечаној прослави одржаној у малој сали Народне скупштине Републике Србије присутнима су се обратили и оснивачи организације Јован Ратковић и Вук Јеремић. Поред њих говорници су били и потпредседник Народне скупштине, Верољуб Арсић, и министар одбране. Зоран Ђорђевић. За ОССИјевца године изабрани су Вук Радојковић, Драгиња Влк и Тарас Стојковић, док је за партнера организације изабрана Привредна комора Републике Србије.

Предавања ”Како до студија у иностранству”:

Београдски тим Организације српских студената у иностранству је организовао у сарадњи за универзитетима и институцијама у Београду 14 трибина како би приближило младима пут до студија у иностранству. На трибинама су говорили чланови ОССИја, студенти престижних универзитета.

Предавања ”Како до Еразмус размена”:

Свесни могућности Еразмус програма, у сарадњи са Еразмус Србија, организовали смо неколико предавања на којима смо свим заинтересованим давали неопходне информације везане за пријаве али и сам процес студирања током Еразмус размене.

„Повезивање младих из Републике Србије и Републике Српске”:

Под покровитељством Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Владе Републике Српске, организовали смо пројекат у циљу повезивања младих из Републике Србије и Републике Српске. Наиме, након одлуке о оснивању локалне канцеларије у Бањалуци, одлучено је да се Зимска ОССИлација по први пут одржи ван Србије и да она буде догађај који ће ујединити младе. Зимску ОССИлацију је увеличало присуство великог броја званица из Републике Србије и Републике Српске али и 150 успешних младих људи који су са нама кренули из Србије како би увеличали овај догађај и 50 младих из разних градова Републике Српске. Поред свечане прославе уприличене у Народном позоришту Републике Српске, организован је и панел о повратку младих људи у Влади Републике Српске, свечана вечера са циљем да умрежи све младе, туристички обилазак Бањалуке али и садња стабла пријатељства у кампусу Универзитета у Бањалуци у сарадњи са градоначелником Бањалуке. У склопу овог пројекта организована су и предавања ”Како до студија у иностранству” у Бијељини, Источном Сарајеву и Бањалуци.