2012. година

„Пакетићи за малишане“:

Локални огранак из Солуна и национални огранак из Швајцарске, заједно са донаторима, члановима и пријатељима, однели су у најугроженија села у Косовском Поморављу, јужно од Ибра, пакетиће у укупној вредности већој од 15.000 евра.

„Упознај државу Србију“:

Овога пута партнери на пројекту су нам били Министартство за дијаспору и Београдски фонд за политичку изузетност. Најзначајнији резултати пројекта су знање и искуство које су стекли практиканти и запослени током трајања пројекта. Након завршеног пројекта учесници су представили „SWOT “ анализу јавности Србије и предали исту тадашњем Премијеру Србије.

„ОССИлација“:

Јубиларна Скупштина поводом прославе 15 година постојања ОССИја одржана је у свечаној сали САНУ, 17.8.2012. године. Поред 150 почасних гостију из свих друштвених и академских сфера Републике Србије, специјални гост је био директор клиничког центра „Јерусалим“, пуковник проф. Др Абрахам Ривкинд, водећи светски хирург који је на молбу ОССИја примио наших 10 студената медицине из Србије на једномесечну праксу у Јерусалиму. Студенти из иностранства имали су прилику да разговарају отворено и конкретно о свим питањима која им значе у погледу повратка у земљу. Том приликом у склопу пројекта АрхОССИ, спроведени су и интервјуи с 15 студената архитектуре из Србије.

„Компаративна анализа система признавања диплома“:

У октобру 2012. године формиран је ОССИјев „Тим за признавање страних диплома“ који је израдио и објавио „Компаративну анализу система признавања страних диплома у 10 земаља света“. Анализа је извршена захваљујући залагању ОССИјеваца из целог света који су допринели истраживању пружајући јединствен, непосредан увид у системе признавања диплома у својим земљама студирања, као и захваљујући драгоценој подршци институција као што су САНУ, Матица Српска и Канцеларија за европске интеграције. Поред пружања увида у комплетне изворе и метод рада, ОССИјева компаративна анализа може се применити ради стварања квалитетног система за интеграцију младих, школованих људи из света у српску привреду и друштво. Тим од осморо ОССИјеваца који је спровео ову анализу учествовао је у иницијативи стварања јединственог предлога модела по коме ће се процес признавања страних диплома у Србији трајно и системски уредити. Овај модел преточен је 2014. године у „Закон о изменама и допунама Закона о високом образовању“ (Сл. гласник РС бр. 99 од 11.9.2014. године), по коме је почев од 2015. године делатност националног центра за информисање о признавању иностраних високошколских исправа (ENIC/NARIC -http://www.enic-naric.net/serbia.aspx) проширена тако да обухвати целокупан процес признавања страних универзитетских диплома у сврху запошљавања.