Вести

Новембар - писци у дипломатији и животни пут Иве Андрића!

13.11.2017.
Аутор текста: Дуња Јашовић и Милица Мојсиловић | 

,,Дипломатски потенцијал Републике Србије” наставља своју успешну реализацију!

Прва фаза пројекта која се реализује током новембра посвећена је писцима у дипломатији. УИзмеђу осталог, имамо прилику да чујемо животну причу као и заслуге и успехе остварене у дипломатији нашег великог нобеловца Иве Андрића.

Првa два најављена предавања “Иво Андрић и Млада Босна” господина Мухарема Баздуља као и “Иво Андрић - дипломата и књижевник” професора доктора Драгана Стојановића су успешно завршени. 

Наша говорници су врло исцрпно говорили и представили доста занимљивих детаља везана за Андрићев живот, дело и рад. Познанства и константно мењање места где борави и окружења су у великој мери усмерила његов живот. Проф. др Драган Стојановић је нагласио да је Андрић био један од оних који је пре свега био дипломата који пише и чија су књижевна дела била високог квалитета и касније доживела успех и раздвојио га од категорије књижевника који су на основу свог рада и својих дела постали дипломате. Његова дипломатска каријера није ишла брзо и лако. Андрић је кренуо од најнижих позиција и степена и без обзира на тешка времена успео да напредује. Почевши од Рима па преко Букурешта, Прага, Граца, Марсеја, Париза, Мадрида, Женеве и наравно Берлина Андрић је градио своје искуство и успут успевао да скупља материјале за своја дела. А дела овог човека од пера имала су подједнак значај и остала су иста и пре и после свих почасти и награда истакао је Стојановић.

Будућим дипломатама неће бити лако да започну али на неки начин и наставе пут успешне изградње српске дипломатије. Главни водич Андрићевог рада била је управо идеја општег добра и бољи изгледи за будуће генерације, али зашто ипак нове генерације више подсећају на Андрићеву са краја деветнаестог века? Околности суштински враћају на почетак, што јесте велики изазов за младе људе који желе да допринесу пољу дипломатије. Историја се у неким моментима враћа на ту своју почетну тачку, тако да је најбоље учити на искуству великих људи као што је и био Иво Андрић.

Као закључак овог пута кроз живот Иве Андрића организована је посета његовом музеју 14.11. у 16 часова. Због ограниченог броја места најавите своје присуство на - info@ossi.rs . Видимо се!