Вести

ОССИјање - Погодности студентске картице париских универзитета

12.11.2017.
Аутор текста: Софија Стојановић | 

Париз важи за један од најлепших, најромантичнијих али исто тако и најскупљих европских метропола. Овај град који итекако одише елеганцијом и отменошћу нуди и многе могућности студентима који се одлуче за живот у њему.

Бити студент у Паризу није увек лако али је засигурно увек лепо. Осим квалитетног и применљивог знања, практичне наставе и одличних услова за рад, ту су и многе олакшице, које у великој мери могу да помогну.

Шта се дешава када на шалтеру покажете своју студентску картицу?

Улази у све музеје (сим приватних) су бесплатни.  За посете музејима средњег века, музике, ренесансе, Родена, Пикаса па све до поставки у Лувру, Орсеју, и многим другим, потребно је само мало слободног времена и интересовања.

Коришћење велике већине градских библиотека, медијатека и читаоница такође се не плаћа.

Позоришта, биоскопи и опере снижавају цене карата за 50%.

У студентским ресторанима широм града разноврсни и квалитетни оброци, који укључују предјело, главно јело, колач (воће или пиће) продају се по специјалној цени од 3,25€.

На сваком факултету постоји  ресторан и кафетерија са изузетно приступачним ценама. Библиотека и читаоница, које садрже готово све потребне књиге, тако да њихова куповина није неопходна.

Месечна и годишња карта за градски превоз (аутобус, метро, трамвај и RER-воз) је 60% јефтинија од пуне цене а међуградске и међународне линије брзим возом (TGV) за 30%.

Бављење спортом при универзитету на годишњем нивоу има симболичну цену од 36€, док вам нуди могућност да практикујете један од преко 60 спортова. Ту спада пливање, тенис, фитнес, бокс, јахање, гимнастика, кошарка, одбојка као и многи други.

Постоје добри попусти и у копирницама, продавницама школског прибора, књижарама, али и при куповини техничке опреме (компјутера, штампача..)

 Чари Париза су управо у томе што нуди безброј могућности свим узрастима и различитим потребама. Погодности које доноси картица париских универзитета су дефинитивно многобројне. Али, поред горе наведених, најбоље погодности су шетње широким трговима и авенијама, сунчаним Монмартром, обалом Сене или Луксембуршким парком, које сваки пут ,засигурно, оставе без даха.