ОССИ Тим за признавање страних диплома

OSSI

Кључни предуслов за повратак српских студената из иностранства у Србију.је израда системског решења проблема признавања диплома и усклађивања прописа у овој области између Републике Србије и других земаља Европе и света.

Ми у ОССИ-ју смо веома поносни на чињеницу да смо дали велики допринос коначном решењу проблема нострификације диплома. Од 1. октобра 2015. године почела је примена измена и допуна Закона о високошколском образовању које подразумева прелазак на процесу признавања диплома. Уместо дугих и скупих процедура, данас можете признати своју диплому стечену у иностранству за 3.500 РСД у максималном року од 90 дана.

Како бисмо свима приближили нови процес признања диплома, ОССИ је, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, објавио Водич кроз процес признавања страних диплома. Ту можете добити све потребне информације како бисте брзо и успешно прошли кроз нову процедуру.

Из тог разлога, у октобру 2012. године формиран је ОССИ Тим за признавање страних диплома који је израдио и објавио Компаративну анализу система признавања страних диплома у 10 земаља света.

Анализа је израђена захваљујући залагању ОССИјеваца из целог света који су допринели истраживању пружајући јединствен, непосредан увид у системе признавања диплома у својим земљама студирања, као и захваљујући драгоценој подршци институција као што су САНУ, Матица Српска и Канцеларија за европске интеграције.

Полазећи од решења у развијеним привредама, ова анализа предлаже у Србији применљиве праксе које могу обезбедити ефикасно, доследно признавање иностраних универзитетских диплома у отаџбини.

Поред пружања увида у комплетне изворе и метод рада, ОССИјева компаративна анализа ставља себе на располагање за учешће у стварању квалитетног система за интеграцију младих, школованих људи из света у српску привреду и друштво.

Тим од осморо ОССИјеваца који је спровео ову анализу учествовао је у иницијативи стварања јединственог предлога модела по коме ће се процес признавања страних диплома у Србији трајно и системски уредити. Овај модел преточен је 2014. године у Закон о изменама и допунама Закона о високом образовању (Сл. гласник РС бр. 99 од 11.09.2014. године), по коме је почев од 2015. године делатност националног центра ENIC/NARIC за информисање о признавању иностраних високошколских исправа (http://www.enic-naric.net/serbia.aspx) проширена да обухвати целокупан процес признавања страних универзитетских диплома у сврху запошљавања.

Овај изузетно позитиван исход једне збирне интервенције радних група цивилног друштва (Група за развојне политике, Група 484, Српски Сити клуб, Репатс, Београдски фонд за политичку изузетност, Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, НАЛЕД, ОССИ и др.) омогућиће ОССИјевцима повратницима из иностранства да уз мање административних препрека, мање чекања и кроз јединствен, централизован, паритаран канал приступе тржишту рада и спроведу у дело интелектуални потенцијал који су одлучили да врате у Србију.