Праксе у дипломатско-конзуларним представништвима

OSSI

Од оснивања организације, ОССИ је кроз своје активности желео да повеже студенте.  Те активности су првобитно подразумевале окупљање путем друштвених мрежа да би постепено постале озбиљније. У том тренутку је главна идеја са повезивања прешла на омогућавање члановима организације да стекну радна искуства како би били конкурентнији у модерном свету.

С обзиром на то да наши студенти проводе време ван матице, желели смо да подстакнемо активности које ће омогућавати релевантно радно искуство а у исто време одржавати везу са Србијом. Најлогичнији избор су била дипломатско-конзуларна представништва (ДКП) Републике Србије у свету.

Тада, 2010. године, није постајала могућност да наши студенти обаве праксу у Министарству спољних послова (МСП) због интерних процедура које то нису дозвољавале. Зато су ОССИјевци покренули иницијативу да се кроз промену интерних правила омогући свим српским студентима да обаве праксу у МСП-у у Београду, као и у осталим ДКП-има у иностранству. Уз велику подршку МСП-а успели смо да 2010. године омогућимо да прва група студената обави стручну праксу у Београду и иностранству.

Након тога, пројекат Праксе у ДКП-има се усредсредио на системско решавање читавог низа проблема како би сваки српски студент у иностранству имао прилику да стекне радна искуства и да помогне инситуцијама Србије чак и док је у иностранству.

Од тада су кроз врата МСП-а и ДКП-а прошле десетине студената који су обављали праксу у Њујорку, Берлину, Франкфурту, Бечу и другим градовима по свету.

Данас, пет година након почетка пројекта, правилник МСП-а је знатно побољшан како би омогућио свим студентима да обаве поменуту праксу. Како се временом показало да је иницијатива ОССИја била идеја у добром правцу, само министарство је отворило своја врата студентима и данас у њему велики број студената стиче практична знања и помаже својој земљи. Све информација можете добити на сајту (http://msp.gov.rs/sr/index.php/d-a/2013-12-06-17-41-48?lang=cyr).

Ми, у ОССИју, сматрамо овај пројекат једним од најбољих примера сарадње државних институција и наше организације. Поред десетина задовољних студената који су прошли кроз ДКП-е у иностранству, и ми смо данас поносни на сарадњу коју смо претходних година остварили са Министарством спољних послова.

Уколико имате било каквих питања везаних за стручне праксе у МСП-у можете нам се обратити на info@ossi.rs или директно Дипломатској академији Министарства спољних послова како бисте званично започели процедуру пријаве за праксу.