FAQ

1. Ко смо ми?/Шта је ОССИ?

ОССИ је аполитична, непрофитна и невладина организација коју су 1997. године основали српски студенти са најпрестижнијих универзитета света.

Циљ ОССИ јесте да повеже наше студенте широм света ради размене искустава, идеја и заједничког рада на научним и друштвено усмереним пројектима али и ради упознавања, дружења и умрежавања. Посебно нам је важан заједнички рад на циљевима који су усмерени како на лично усавршавање, тако и на унапређење наше домовине и повратка студената из иностранства.

2. Ко су ОССИјевци?

Чланови ОССИ могу бити српски држављани или пријатељи Србије који немају српско држављанство, а који тренутно студирају у иностранству на основним или постдипломским студијама. Чланови такође могу бити они који су се вратили из иностранства и желе да остану у Србији, али и они који никад нису отишли из земље.

3. Које су активности ОССИја?

Главне активности ОССИ-ја су:

  • пружање  помоћи  приликом  уписа  на  стране  универзитете;  давање савета  за  превазилажење административних проблема за време студија;
  • организовање пракси ради стицања радног искуства у Србији;
  • пружање  помоћи  приликом  успостављања  контакта  са  компанијама,  приватним  и  невладиним организацијама у Србији и иностранству укључујући и Владу Републике Србије;
  • развијање  дијалога  и  сарадње  између  српских  студената  на  студијама  и  иностранству  и студената у Србији;
  • промоција сарадње са сродним студенским организацијама у Србији и широм света;
  • промоција  српских  културних  вредности  кроз  организовање  разноврсних  културних  догађаја намењених члановима и пријатељима ОССИ.

4. Како је ОССИ организован?

Органи ОССИ су Генерална Скупштина, Одбор и Ревизор.

5. Да ли ОССИ може да ми помогне да одем на студије у иностранству?

Да – или, тачније, ОССИ те може управити у правом смеру. На нашем вебсајту се налази брошура за студирање у иностранству у којој се за велики број земаља у којима студирају ОССИјевци могу наћи смернице и корисни савети о стипендијама, визама, начину аплицирања, смештају и др.

6. Како постати члан ОССИја?

Једноставно – довољно је да попуниш приступницу . Убрзо ћеш добити потврду о учлањењу, након чега ћеш моћи да приступиш свим активностима ОССИ. Добродошао!

7. Како допринети организацији?

Организацији можеш допринети укључивањем у једну од постојећих иницијатива или пројеката, или покретањем неке твоје идеје која је у складу са циљевима ОССИ.

Међутим, не занемари чињеницу да самим својим деловањем и свакодневним промовисањем позитивних српских културних вредности ти већ подржаваш циљеве ОССИ.

8. Како покренути пројекат или иницијативу?

Уколико већ имаш добру идеју, сада је време да добијеш подршку других ОССИјеваца који су заинтересовани да ти помогну у њеном остварењу – довољно је да напишеш кратку презентацију своје идеје на нашој Фејсбук страници/на нашем вебсајту. Након што су сакупљени учесници за пројекат, можете приступити свим ресурсима ОССИ (контакти у земљи и иностранству, просторије, промотивни материјал, презентације, финансијска средства) обраћајући се на имејл: info@ossi.rs.

9. Да ли постоје окупљања ОССИјеваца?

Да – она највећа се зову ОССИлације. Одржавају се два пута годишње у Београду, уз предавања, говоре и присуство пријатеља и чланова ОССИ. Локални огранци ОССИ редовно организују окупљања и дружења у својим градовима. Такође се организују бројна мања дешавања и окупљања – када постанеш члан ОССИја (путем приступнице) бићеш у току са свим нашим обавештењима.

10. Ако сам студент у Србији да ли могу да будем део ОССИја?

Да – добродошао/ла си да постанеш пуноправни члан. Твој допринос је драгоцен за ОССИ.

11. Да ли и након завршетка студија могу да останем део ОССИја?

Да – постаћеш део наше мреже АлумнОССИ, која, поред смерница и савета за чланове који су тренутно студенти, пружа вредну подршку организацији у реализацији пројеката у матици и иностранству.

12. Како направити локални огранак?

Потребно је да Главном одбору ОССИ поднесеш предлог о оснивању огранка, као и да у граду студирања окупиш најмање десет ОССИјевца који ће бити чланови огранка.

ОССИ ће ти пружити логистичку и сваку другу подршку, укључујући смернице око бирократске процедуре оснивања органка у појединим земљама.

13. Где су наши локални огранци?

Листу наших локалних огранака можеш пронаћи овде.

14. Шта раде ОССИ локални огранци?

Локални огранци се оснивају у градовима и земљама где постоји већи број наших студената. Њихова основна улога је да буду на услузи будућим студентима који желе да им се придруже, као и студентима који већ студирају у том граду или земљи. Сви локални огранци такође покрећу сопствене пројекте и активности који су првенствено усмерени ка помоћи нашим студентима и промоцији ОССИја и Србије у месту у ком се налазе. Такође, ОССИ локални огранци су увек имали значајне везе са организацијама српске дијаспоре и труде се да у сарадњи на локалу додатно помогну нашим студентима.

15. Желим да студирам у иностранству. Коме да се обратим?

То је бар лако! Предлажемо ти да нас посетиш на нашој фб страници где можеш да се повежеш са више хиљада наших студената и прочиташ њихова искуства. Увек нам се можеш обратити на info@ossi.rs, консултовати нашу брошуру за студирање у иностранству или прочитати нека од искустава ОССИјеваца.